In de digitale wereld van vandaag, waar sociale media verweven is met ons dagelijks leven, is het belangrijk om de juiste bronnen te vinden die niet alleen vermakelijk zijn, maar ook leerzaam. Instagram en TikTok zijn niet alleen platforms voor dansjes en memes; ze bieden ook een schat aan educatieve content die je horizon kan verbreden en je kennis kan verrijken. In deze blog duiken we in de wereld van leerzame accounts die waardevol en leerzaam zijn om te volgen op Instagram en TikTok. Voordat we naar de accounts gaan, wil ik eerst wat toelichten over hoe je onderscheid maakt tussen bewezen nuttige informatie en onbetrouwbare informatie.

Het opzoeken van informatie op sociale media brengt ook het risico met zich mee van de 'confirmation bias'; we worden aangetrokken tot informatie waar we het mee eens zijn in plaats van informatie die waar is. Dat betekent dat we sociale media-accounts volgen die ons vertellen wat we willen horen of waar we het al mee eens zijn, in plaats van wat evidence-based is. Evidence-based betekent 'op bewijs gebasseerd', dus door onderzoek getoetst.
Hoe onderscheid je nuttige informatie van onbetrouwbare informatie?
Volg de volgende stappen om te controleren dat een social media account met informatie over de geestelijke gezondheid betrouwbaar is en ervoor te zorgen dat je de verkregen informatie verstandig gebruikt (en niet op een manier die schadelijk is voor jouw geestelijke gezondheid):
- Controleer altijd het account van de persoon op zijn of haar kwalificaties (gevolgde opleidingen). Het is belangrijk om te weten vanuit waar en vanuit welk perspectief de informatie komt. Als iemand niet duidelijk is over zijn kwalificaties, is dit een rode vlag. Mogelijk is de informatie die hij of zij verstrekt niet betrouwbaar is.
- Deze accounts op sociale media zijn vooral educatief bedoeld. Het is niet bedoeld als vervanging voor therapie.
- Het is een rode vlag als mensen op afstand diagnosticeren. Dit omvat het uitleggen van jouw symptomen en de redenen voor jouw persoonlijke gevoelens zonder jou op de gebruikelijke manier te evalueren (een rechtstreeks (face-to-face of video) gesprek tussen behandelaar en cliënt).
- De informatie is versimpeld. Houd er rekening mee dat sommige berichten en video's tijdslimieten hebben of een beperking in het aantal karakters wat je mag typen. Dus de besproken onderwerpen over geestelijke gezondheid worden vaak vereenvoudigd in zo'n bericht. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de informatie onjuist is. De gegeven informatie bevat bijvoorbeeld slechts enkele belangrijke punten zonder het grotere hele plaatje te laten zien.
- Onthoud dat niet alles wat trending is, het meest up-to-date is. Houd er rekening mee dat trends belangrijk zijn op sociale media, dus soms worden er onderwerpen of hulp besproken die op dat moment aanspreekt maar niet het nieuwste wetenschappelijke bewijs is.
- Pas op voor accounts en influencers die je iets proberen te verkopen. Als iemand te prescriptief is (bijvoorbeeld als ze de sleutels tot álle welzijn 'verkopen', vaak in de vorm van supplementen of dure cursussen), is dat een rode vlag dat de informatie die ze leveren of het product dat ze verkopen niet evidence-based is.
- Onthoud: soms spreken mensen op sociale media uit ervaring en niet uit bewijs. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze ongelijk hebben (de persoonlijke ervaring van een persoon is nooit verkeerd). Maar houd er rekening mee dat iemands persoonlijke ervaring niet altijd generaliseerbaar (door te zetten) is naar anderen.
Nuttige, informatie en leerzame accounts om te volgen
- Gratis Psycholoog Nederlandstalig account. Deze Instagram is van Gratis Psycholoog zelf. Het account is onlangs gestart en zal te zijner tijd steeds meer gevuld worden. We zullen elke dag nieuwe en interessante reels plaatsen. Wat we plaatsen is in het Nederlands maar soms ook Engels. Wij volgen neurowetenschappers en psychologen die ook actief zijn op Instagram. De informatie die gedeeld wordt is dus door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid en kwaliteit. Dus volg ons ook snel op Instagram!
- Omdenken Nederland Nederlandstalig account. Voor jouw dagelijkse portie omdenken. Omdenken is vooral krachtig doordat ze met een anders geformuleerde zin, je op een andere manier naar iets laten kijken.
- Susan David, Ph.D. Engelstalig account. Susan David is psycholoog (Harvard Medical School) en onderzoekt emoties. Susan David leert je vooral hoe je flexibel(er) kan omgaan met jouw gevoelens. Haar TED talk over emotionele wendbaarheid is terecht één van de top talks van TED en al meer dan een miljoen keer bekeken. Ik kan je deze TED talk zeker aanraden om te kijken. Ze is ook actief op X en Pinterest. Haar Pinterest pagina is zeker een bezoekje waard als je wat inzichten en handvatten kan gebruiken over emotionele flexibiliteit.
- Brene Brown Engelstalig account. Brene Brown is psycholoog en o.a. ook bekend van haar boeken en haar TED talks over emoties.
- Therapy Jeff Engelstalig account. Therapy Jeff's instagram pagina ziet er visueel flitsend uit en de geplaatste content richt zich voornamelijk op relaties maar er wordt ook voldoende goede informatie gedeeld over mentale gezondheid, zoals stress en emoties.
- The School of Life Amsterdam Nederlandstalig account. Hier kan je veel fijne content vinden over psychische klachten en mentale gezondheid.
- Dr. Nicole LePera Engelstalig account. Dr. Nicole LePera is een psychologe uit Californië in de Verenigde Staten. Haar werkwijze is holistisch en haar wijze van behandelen is zeer gericht op hoe emoties gevoeld worden in ons lichaam. Heb je met name last van angst, trauma en verwerkingsproblemen en wil je dit vooral lichamelijk benaderen dan bij je bij Dr. Nicole LePera op het juiste adres. Op Twitter deelt ze bijna dagelijks informatie over emoties, trauma, hechting en relaties. Ze heeft uiteraard ook een website en ze is ook te volgen op X/Twitter.
- Voedingsweetjes Nederlandstalig account. Leroy van de Ree volgde de studie Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam in 2019, richtte daarna de website ‘Voedingsweetjes’ op; een social media platform vol informatie over gezond eten. Inmiddels heeft hij meer dan 500.000 volgers op Instagram en een maandelijks bereik van 3+ miljoen Nederlanders. Volg hem op Instagram voor super handige weetjes over voeding.
X/Twitter
- De Slaapdokter (@DeSlaapdokter) Nederlandstalig account. Alexander van Daele is psychiater en somnoloog (slaap-expert). Op X deelt hij regelmatig tips en informatie over normale slaap, afwijkingen in de slaap en de do's and don'ts om je slaap te verbeteren.
- Dr. Nicole LePera (@Theholisticpsyc) Engelstalig account. Dr. Nicole LePera is een psychologe uit Californië in de Verenigde Staten. Haar werkwijze is holistisch en haar wijze van behandelen is zeer gericht op hoe emoties gevoeld worden in ons lichaam. Heb je met name last van angst, trauma en verwerkingsproblemen en wil je dit vooral lichamelijk benaderen dan bij je bij Dr. Nicole LePera op het juiste adres. Op Twitter deelt ze bijna dagelijks informatie over emoties, trauma, hechting en relaties. Ze heeft uiteraard ook een website en ze is ook te volgen op Instagram.
- Rest volgt nog
TikTok
- Dr Rachel Barr (@drrachelbarr) Engelstalig account. Rachel is een neurowetenschapper en zij legt in haar vlogs ingewikkelde hersenprocessen uit op een simpele manier. Je vindt oa vlogs over hoe het geheugen werkt bij trauma, hoe antidepressiva werkt, wat alcohol en drugs doen in het brein, hoe het brein gedachten maakt, hoe dopamine en serotonine werken in het brein en nog veel meer. Ze is ook te volgen op Instagram en X.
-
Dr Julie | Psychologist (@drjulie) Engelstalig account. Julie Smith is klinische psycholoog en is eigenaar van een privépraktijk in Hampshire, Engeland. Ze plaatst inleidende, educatieve vlogs over geestelijke gezondheid op TikTok. Haar vlogs gaan oa. over onderwerpen als vroege tekenen van burn-out, tips en informatie, hoe om te gaan met je emoties en mindfulness. Ook te volgen op Instagram en X.
- Rest volgt nog
YouTube
- Dan Ariely Engelstalig account. Dan Ariely is een Israëlisch-Amerikaanse professor en auteur. Hij is hoogleraar psychologie en gedragseconomie aan de Duke University. Het werk van Dan Ariely loopt uiteen van onderwerpen zoals pijntolerantie tot financiële besluitvorming, maar met name richten zijn onderzoeken zich op de systematische irrationaliteit van menselijk gedrag (hoe mensen eigenlijk denken en beslissingen nemen bij belangrijke keuzes). Zijn onderzoek heeft implicaties voor individuen (Hoe kunnen we ons inzetten voor gezondere gewoonten? Hoe vermijden we irrationele besluitvorming?) en voor de samenleving als geheel (Hoe maken we werk bevredigender? Hoe pakken we welvaartsongelijkheid aan?). Dan Ariely kan vooral ontzettend leuk vertellen door het heel begrijpelijk uit te leggen.
Vertel jouw tips aan Gratis Psycholoog!
Gratis Psycholoog wil graag praktische hulp bieden en is altijd op zoek naar tips die kunnen helpen. Er zit enorm veel kracht in elkaar helpen. Welke sociale media accounts vind jij erg goed en bieden hulp bij psychische problemen? Laat je tip hieronder achter, want wie weet help je daar een ander mee. Wil je anoniem blijven, dan kan je gewoon een verzonnen naam en e-mailadres invullen.

Inzicht #18
Je moet mensen nemen zoals ze zijn, of ze laten zoals ze zijn. Je kunt ze niet veranderen, je kunt alleen hun evenwicht verstoren.
Franz Kafka (Duitse schrijver)
Reactie plaatsen
Reacties